Compatibilitatea nu este ceva ce cuplul are de la început, este ceva ce se obţine în timp. Partenerii ajung să fie compatibili în urma unui proces de durată, pe care-l negocieză pe măsură ce înaintează în relaţie. Atunci când ambii parteneri se schimbă şi ”cresc” împreună, poate fi o experienţă de îmbogăţire atât a personalităţii cât şi a vieţii de cuplu. Aceasta capacitate de schimbare face posibil ca oamenii să fie fericiţi cu aceeaşi persoană şi timp de 50 de ani.
Toate cuplurile sunt în acord sau dezacord cu aceleaşi lucruri: modul în care sunt gestionate resursele financiare, împărţirea sarcinilor, îngrijirea şi educarea copiilor, petrecerea timpului împreună, viaţa sexuală.
Recomandările specialistului
1. Dezvoltaţi-vă autocunoaşterea emoţională.
Este util să ne cunoaştem emoţiile, să înţelegem semnificaţia lor şi să ajungem să le integrăm în acţiunile noastre. Dacă încercăm să ignorăm aceste emoţii, sau să le înăbuşim, acestea ajung să preia controlul asupra noastră. Astfel, foarte important este să ne identificăm emoţiile, să analizăm ce facem ca răspuns la sentimentele partenerului nostru. În felul acesta, identificând emoţiile noastre şi ale partenerului nostru, avem posibilitatea de a alege cum ne comportăm în situaţia respectivă: fie reacţionând în mod obişnuit (probabil declanşând o ceartă), fie abţinându-ne şi deschizând discuţia doar atunci când situaţia este mult mai calmă.
2. Reduceţi din presiunea legată de situaţia materială
O foarte bună definiţie a iubirii este “sa-ţi doreşti şi să aprecizi ceea ce ai, nu să-ţi faci griji şi să-ţi doreşti ceea ce nu ai”. Tot mai mult, tinerii îşi doresc dezvoltare profesională dar şi sa-şi sporească cât mai rapid confortul. Eliberarea de sub acest control extern se face printr-o decizie. Hotărâţi împreună care vă sunt priorităţile şi învăţaţi să apreciaţi ce aţi realizat până acum.
3. Discutaţi deschis şi stabiliţi propriile reguli legate de relaţia intimă
O relaţie de succes se bazează pe iubire, respect şi încredere reciprocă. De aceea, este cât se poate de firesc ca fiecare dintre parteneri să cunoască dorinţele legate de relaţia erotică, să cunoască ce îi place şi ce nu, ce îşi doreşte şi ce nu.
4. Exprimaţi-vă gândurile şi emoţiile
Este important să existe în cadrul cuplului obişnuinţa de a ne exprima liber găndurile, fără a fi întrerupt ci doar ascultat cu atenţie. Este esenţial ca cei doi parteneri să vorbească despre nevoile, despre dorinţele, despre aşteptările fiecăruia. Nu presupuneţi că celălalt va înţelege dincolo de cuvinte.
5. Cereti ajutorul unui specialist
Ultima recomandare este sa apelaţi la specialiştii în consiliere maritală atunci când nu puteţi să vă puneţi de acord în a lua o decizie sau atunci când apar primele semne de distanţare sau conflictualitate în familie.Importanţa unei intervenţii eficiente asupra vieţii de cuplu, pentru rezolvarea unor probleme dificile, precum şi pentru prevenirea unor situaţii-problemă din viaţa cuplului este un pas pe care nici un cuplu nu ar trebui să şi-l refuze.
*** Articol realizat de catre Delia Aldescu – Psihoterapeut reteaua de specialisti 4mind