Interesul social s-ar traduce prin: a avea grijă de nevoile mele, în același timp să am grijă și de nevoile celorlalți. Interesul Social poate fi dezvoltat și pe parcursul vieții. Să fim mai atenți la nevoile noastre, mai atenți la nevoile celorlati, să căutam echilibrul între cele două.
În contextul pandemiei, mai mult ca oricând, îmi tot apare în minte acest citat: ”Există o lege conform căreia omul ar trebui să își iubească aproapele ca pe sine însuși. În câteva sute de ani ar trebui să fie la fel de firesc pentru omenire ca respirația sau mersul vertical; dar dacă nu va învăța această lecție, va pieri”. În asta credea Alfred Adler, la începutul anilor 1900 și pe tot parcursul vieții sale, pe care îl vedea ca pe un leac miraculos pentru omenire.
Interesul social s-ar traduce prin: a avea grijă de nevoile mele, în același timp să am grijă și de nevoile celorlalți. Se referă la un echilibru al tău cu tine și în relație cu cei din jur, care ne poate ajuta să facem liniște în noi, să ne ajute să ne simțim conectați, să simțim că aparținem, că suntem semnificativi, că avem curaj, să ne simțim încurajați.
În familia de origine, unii dintre unoi am învățat cum să avem grija de ceilalți și mai puțin sau deloc de noi. Alții au învățat să aibă grijă de ei și mai puțin sau deloc de ceilalți. Fiecare dintre noi s-a uitat la părinții săi, la cei de care au fost crescuți. Din nevoia firească de a ne găsi un loc, de a simți că aparținem, fiecare și-a creat propriul mecanism de funcționa în lumea în care a deschis ochii, mecanism care nu este nici bun, nici rău, este așa cum a fost de util să fie.
Interesul Social poate fi dezvoltat și pe parcursul vieții. Orice zi poate fi potrivită pentru a-l practica sau pentru a-l învăța. Oricând poate fi un început bun. Dacă ar fi ceva cu ce să începem este să fim mai atenți la nevoile noastre, mai atenți la nevoile celorlati, să căutam echilibrul între cele două.
Exersarea Intersului Social ne poate ajuta să găsim resursele necesare pentru a face față dificultăților vieții, să ne asumăm responsabilități, să încercăm lucruri noi, să rezolvăm probleme, să interacționăm și să cooperăm cu ceilalți, să acceptăm și să înțelegem că este ok să facem alegeri greșite, că face parte din procesul vieții, să avem curajul de a fi imperfecți.
*** Articol realizat de Ioana Bejan – Psihoterapeut Adlerian Reteaua de specialisti 4mind