#SELFHELP

Cu totii am vazut celebrele scene din filme cu personajul aflat in pragul depresiei care intra in cabinetul psihologului, se intinde pe canapea si invariabil urmeaza intrebarea “Ce te face sa te simti [introduceti emotia negativa]?”. In realitate, terapia nu mai arata chiar asa in toate cazurile. Acum poti merge la cabinetul psihologului, insa ai la dispozitie si alte variante prin care poti primi sprijin emotional: la telefon, prin apel video pe clasicul Skype sau mai nou pe platforma Zoom care a devenit foarte populara anul acesta, prin mesaje pe Whatsapp si chiar si cu ajutorul inteligentei artificiale – printr-un chatbot de wellbeing. Studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca mai mult de 300 milioane de oameni sufera de despresie. Si aceasta este doar una dintre afectiunile de natura emotionala. Nu de mult timp burnout-ul a fost recunoscut oficial ca fiind o afectiune medicala de sanatate mintala iar in mediile profesionale acesta poate deveni foarte usor o amenintare la adresa oricui.

Ce este un chatbot de wellbeing sau terapie?

Este un asistent virtual care poarta conversatii cu utilizatorul despre starile negative sau problemele de natura emotionala pe care acesta le traieste, oferind o solutie de chat disponibila 24/7. Scopul lui este de a pune la dispozitie, intr-un mod usor de folosit in orice imprejurare, resursele necesare pentru a tine sub control si a actiona asupra starilor negative precum stres sau anxietate, sau de a propune recomandari despre cum utilizatorul isi poate imbunatati starea de bine. Primul chatbot de terapie a fost creat in anii ’60, purtand numele ELIZA, si este functional si in prezent, insa desi ajuta in explorarea emotiilor incercand sa recreeze experienta unei discutii cu un psihoterapeut, modalitatea prin care se realizeaza conversatia a ramas destul de neprietenoasa.  Dar astazi avem la dispozitie solutii moderne care ofera o gama larga de resurse pentru imbunatatirea starii de bine, cum ar fi:

  • Woebot este un chatbot care foloseste terapia cognitiv-comportamentala. Incepe discutia prin a te intreba cum te simti in acel moment si apoi continua cu alte intrebari pentru a intelege ce te face sa te simti asa. Mai ofera teste, exercitii sau video-uri scurte. Woebot este un asistent virtual destul de usor de abordat si are chiar si un simt al umorului care face ca discutia sa fie usoara si prietenoasa.
  • Wysa – la fel ca Woebot, Wysa este tot un chatbot creat pe baza terapiei cognitive-comportamentale insa integreaza si elemente de mindful meditation pentru a combate stresul si anxietatea. In kit-ul de exercitii pregatit pentru utilizator dupa testarea initiala primesti chiar si exercitii de yoga. Iata ce spune un utilizator Wysa: “Am descarcat aceasta aplicatie in momentul in care eram in pragul unei caderi nervoase. M-a calmat si m-a facut sa ma simt de 10 ori mai bine in fata situatiei in care ma aflam. Acum simt ca sunt mai puternic si pot face fata grijilor cu o gandire mai clara si o intelegere mai buna.
  • Sanvello este mai mult o aplicatie pentru combaterea stresului, depresiei si anxietatii insa include si conversatii pe langa seturile de exercitii si teme pe care le pune la dispozitia utilizatorului. La fel ca in cazul celorlalte doua solutii de mai sus, toate strategiile de management al gandurilor si starilor negative propuse de Sanvello sunt create cu ajutorul specialistilor in psihoterapie.
  • Serena este un chatbot-ul 4mind care isi propune sa fie un prieten virtual disponibil oricand este nevoie. Serena ofera utilizatorilor sfaturi pentru mentinerea starii de bine, tehnici de gandire pozitiva, metode de combatere a anxietatii cu ajutorul mini-meditatiilor si tehnicilor de vizualizare precum si teste de personalitate sau recomandari de carti de dezvoltare personala.

Astfel de asistenti virtuali reprezinta un pas inainte in demontarea dezavantajelor care fac terapia sa fie inaccesibila. Cei mai importanti doi astfel de factori sunt: timpul si pretul. Ar mai fi si un al treilea, si anume faptul ca terapia este inca un subiect tabu, atat la nivel global, insa cu atat mai mult in Romania. Cu un chatbot, acesti factori devin cumva mai usor de gestionat: din punct de vedere al timpului este important ca poti sa pornesti conversatia oricand ai putin timp liber la dispozitie, poti sa o opresti atunci cand esti intrerupt, totul desfasurandu-se in functie de programul tau. In ceea ce priveste pretul, e lesne de inteles ca nu se poate compara cu costul unei sedinte de terapie. Iar partea mai sensibila – stigmatul – este de asemenea adresata prin faptul ca discutia este confidentiala, nu este implicat niciun factor uman iar utilizatorul are mai mult control asupra discutiei, el este cel care decide cand incepe o conversatie si cand o incheie.

In concluzie..

Desi este evident ca un chatbot nu poate inlocui psihoterapeutul, este totusi o solutie convenabila pentru a reduce barierele catre utilizarea serviciilor de psihoterapie si consiliere pentru sanatate mintala. Asa ca.. de ce sa nu incerci. Poate ti se potriveste si tie!