Înainte de vremea pandemiei, câți dintre noi nu visam oare să putem lucra de acasă, fără să pierdem timp pe drumul spre birou, fără să ne stresăm cu ce ne îmbrăcăm, stând în ce poziții ne place și poate și deplasându-ne unde ne place și lucrând de acolo?
Iată acum că ceea ce a părut un vis s-a realizat pentru mulți și tinde în unele industrii să devină o realitate de durată. O dată cu asta însă, tot mai mulți din clienții noștri văd și dezavantajele, pericolele acestui mod de viață. Am cules din practica noastră câteva capcane frecvente, împreună cu sugestii despre cum să le evităm:
1. Aceiași 4 pereți, zi de zi, zi și noapte
La lucru, la masă, la relaxare, la somn, te regăsești între aceiași pereți, care, surpriză, se află mereu la aceeași distanță în câmpul tău vizual. Peisajul nu se schimbă, și, deși credeai că este ceva securizant, începe să-ți dea dureri de cap (la propriu) și insomnii. Ai intrat oare în rutină și, deși ai voie acum să ieși, te-ai obișnuit să nu?
Ar putea funcționa pentru tine să reconstitui drumul spre birou printr-o plimbare matinală înainte de începerea programului, sau invers, seara, când decizi să te deconectezi de la calculatorul de serviciu? Ar putea funcționa să îți muți biroul de acasă pe balcon, astfel încât să poți lua pauze de privit departe, către verdele oricărui copac de peste drum?
2. Orar de lucru fluid – excelent, câtă vreme nu inundă timpul personal
De câte ori nu s-a întâmplat să te prindă seara târzie conectat încă la birou, nerealizând măcar cât e ceasul? Promițându-ți că vei recupera mâine printr-o dimineață târzie, care se tot amână de o săptămână, căci șeful pare mereu să aibă ceva a te ruga la 9 fix în fiecare zi?
Pentru unii funcționează o alarmă automatizată, pentru alții o înțelegere cu un prieten să vă dați reciproc semnalul de încheiere a lucrului și poate de o ieșire împreună… ce funcționează pentru tine?
3. Haina noastră socială
Ora prânzului încă în pijama? De luni de zile nu ți-ai mai reîmprospătat garderoba pentru că nu ai nevoie? Cum te-ai îmbrăca dacă întâlnirea online de azi ar fi faţă în faţă? Poate că, deşi rămâi în papucii de casă, îţi diversifici paleta de machiaj şi coafuri? Sau poate că, în locul hainelor, preferi să schimbi mai des fondurile virtuale de ecran.
Oricare ar fi răspunsurile tale, e important să recunoaştem că identitatea noastră vizuală virtuală ia multe forme noi, iar dacă ai nevoie de sprijin ca să explorezi posibilităţi la care nu le-ai luat până acum în considerare, poţi apela cu încredere la consiliere.
*** Articol realizat de Psih. Loredana Larionescu – Psihoterapeut Reteaua de specialisti 4mind