Emoțiile ne influențează gândirea, acțiunile și comportamentul. Uneori gândurile și sentimentele ne copleșesc într-atât încât par să ne controleze viața și să ne împiedice să realizăm lucrurile pe care ni le propunem. “Autobuzul” este un exercițiu de imaginație extrem de simplu, ce poate fi practicat oricând, de oricine și oriunde, pentru obținerea unei stări echilibrate.
Exercițiul “Autobuzul”
Imaginează-ți că viața ta este o călătorie, iar tu ești șoferul autobuzului. Vrei să călătoreșți în diverse locuri și să faci lucruri care iți plac sau care sunt importante pentru tine. Pe parcursul viețîi diverși pasageri se urcă în autobuz. Ei reprezintă gândurile tale, emoțiile și diversele stări pe care le poți avea. Pe unii dintre ei îi placi, unii iți sunt indiferenți, iar unii sunt înfricoșători sau enervanți.
Ai reușit exercițiul de imaginație? Așadar acum conduci autobuzul vieții, cu tot felul de pasageri în el. Unii pasageri se poartă foarte urat, te amenință, vor să vină cât mai în fata, alături de tine, acolo unde îi poți vedea tot timpul. Asta te deranjează destul de mult și vrei să faci tot posibilul să scapi de ei. Oprești autobuzul, te cerți cu ei, încerci să îi dai afara din autobuzul tău. Sau poate încerci să îi ignori, să iți distragi atenția de la lucrurile pe care încearcă să ți le spună ocupandu-te de alte activități. Dar ei reprezintă stările tale interioare, deci nu prea ai cum să scapi de ele. Iar atât timp cât autobuzul este oprit, nici nu te miști către destinațiile în care iți propusesei să ajungi.
Cu unii dintre pasageri încerci să negociezi. Ești de acord să cedezi și să faci lucrurile pe care ți le cer, cu condiția să tacă și să stea linișți pe scaune în spatele autobuzului, să te lase în pace. Asta pare mai ușor decât să te lupți cu ei dar înseamnă că, de fapt, ei sunt cei care dețin controlul asupra direcției în care mergi. Luptând și certandu-te cu pasagerii, sau cedând în fata lor, tu, șoferul, nu mai deții controlul călătoriei vieții tale și este foarte probabil să nu te mai îndrepți către lucrurile pe care ți le-ai propus.
Ți se pare o situație fară ieșire? Ce ar fi ca, indiferent cât de înfricoșători sau amenințători pot părea unii pasageri, să nu îi lași să preia controlul autobuzului, iar tu – pur și simplu – să nu te oprești din drum.
***